I samband med 75 -årsjubileet lanserte KN mandag også rapporten «Håp i en dråpe vann: Det haster med å unngå en global vannkrise». Rapporten ble mandag omtalt på den første av to samtaler i regi av Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp i Kirkehagen. Programleder Magne Vik Ravndal ledet deltagerne i samtalen gjennom temaet «håp i en dråpe vann.»
- I Kirkens Nødhjelp har vi jobbet med nødhjelp og fredsarbeid helt siden 1947. Vann er viktig uansett hva vi jobber med. Med denne rapporten løfter vi frem hvor viktig det er med god vannforvaltning. Vi kommer til å bruke rapporten aktivt i vårt arbeid opp mot norske politikere og næringslivet, sier Lisa Sivertsen, leder for avdeling for kommunikasjon og politikk i Kirkens Nødhjelp.
Mandagens samtale
I mandagens samtale deltok stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV), Generalsekretær i Sabima Christian Steel, Bendik Eithun Halgunset fra Vanregionmyndighetene i Trondheim og Lisa Sivertsen i Kirkens Nødhjelp. Første del av samtalen dreide seg om norske forhold, mens andre del omhandlet utfordringene internasjonalt og KNs arbeid.
75 år i håpets tjeneste
Seminaret og feiringen tirsdag skal også dreie seg om arbeidet til Kirkens Nødhjelp internasjonalt.
- Vi skal snakke om KNs arbeid og vårt 75 -årsjubileum. Vi har jobbet 75 år i håpets tjeneste. Mange tenker sikkert, at det er paradoksalt, at vi som jobber i 30 av verdens fattigste land, trekker frem håpet. Men vi møter håpet hver dag i vårt arbeid, fortsetter Sivertsen.
Til tirsdagens seminar og samtale kommer tidligere og nåværende ansatte i Kirkens Nødhjelp, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, og Henrik Urdal, direktør ved PRIO.
- Petter Skauen kommer. Han er en person jeg tenker og håper at alle får mulighet til å møte. Han er nå pensjonist, men har jobbet et helt liv som fredsmekler. Han har betydd mye for mange mennesker. I tillegg kommer Arne Sæverås, som nå er vår omreisende fredsdiplomat. Han har mange sterke historier å dele.
Sivertsen forteller også om PRIOs Henrik Urdal og Berit Hagen Agøy fra Mellomkirkelig Råd.
- Urdal er en av våre fremste forskere på fredsdiplomati. Han har en innsikt som det er spennende å høre. Agøy snakker med kirkeledere verden over, som involveres i ulike fredsprosesser.
Ikke bare fredssamtaler
Sivertsen forteller at det ikke bare handler om å skape fred gjennom mekling og samtaler.
- Det er lett å tenke at det bare handler om fredssamtaler, men det involverer hele lokalsamfunn, som må lære seg å leve sammen etter en opprivende konflikt.
Feiring
Etter samtalen blir det feiring med kaffe og kaker i Kirkehagen.