- Vi ser at denne krisen er av en slik størrelse, at det skaper et enormt engasjement over hele verden. Det er den raskest voksende humanitære krisen siden 2.verdenskrig.
Riisnæs har nettopp kommet tilbake fra Ukraina, og har besøkt grenseområdet mellom Ukraina og Ungarn. Han forteller at møtene med ukrainere, som har valgt å flykte, gjorde et sterkt inntrykk.
Flyktninger som får hjelp av Kirkens Nødhjelp og vår partner: Far Aleksei, mor Larisa og datteren Kristina (15) er kommet til Kirkens Nødhjelps mottak i Berehove vest i Ukraina, etter 20 timer i bil. Her får de husly, varme måltider, hygieneartikler og omsorg. Foto: Håvard Bjelland, Kirkens Nødhjelp
- Det er veldig sterkt og vondt å høre historiene til flyktningene, som har forlatt landet og familien. De vi har snakket med var i sjokk. Det er vanskelig for dem å ta innover seg at Ukraina på veldig kort tid har blitt rammet av krig, og et angrep fra nabolandet Russland. De levde et fredelig liv for bare elleve dager siden, og nå rømmer de for livet.
Han forteller at det er hjerteskjærende scener som utspiller seg.
- Noen gråter og snakker med familien sin på telefonen når de kommer til grensen. Andre forteller at de har våknet av sirener midt på natten, tatt barna på armen og løpt for livet.
Les mer: I Fasteaksjonen fokuserer vi på verdens urettferdige fordeling av ressurser
Samarbeidspartnere
Kirkens Nødhjelp jobber med lokale partnere i ulike deler av verden. På grensen mellom Ungarn og Ukraina samarbeider de med Hungarian Interchurch Aid, som er en av de største hjelpeorganisasjonene i Ungarn.
- Vi har etablert hjelpestasjoner hvor folk får hjelp, kan sove og få mat. Vi har også etablert flyktningmottak inne i Ukraina. Mange har reist i fleire dagar med tog, på sykkel og til fots. De er slitne både mentalt og fysisk. I tillegg har de ventet lenge på grensen for å komme inn i nabolandet.
Fasteaksjonen
Og han forteller at de nå utvider hjelpen i nabolandene.
- Vi utvider nå vår virksomhet til Romania og Polen hvor vi også samarbeider med andre hjelpeorganisasjoner. Innsamlingen til Fasteaksjonen i menighetene betyr mye for vårt videre arbeid i området, og vil også ha mye si for vårt arbeid fremover i Ukraina. Landet kommer til å trenge hjelp i flere år fremover.
Han forteller at deres samarbeidspartnere og frivillige står på døgnet rundt i grenseområdene for å sørge for å hjelpe flest mulig.
- De gir seg ikke og jobber døgnet rundt.
Les mer: Håp i en dråpe vann
Innsamling
Kirkens Nødhjelp har nå samlet inn til sammen 21 millioner kroner til krisen i Ukraina.
- Det inkluderer innsamlede midler fra innsamlingskonserten på NRK. I tillegg gjenstår det å få oversikt over midler innsamlet i menighetene.
Og han forteller at flyktningen setter pris på hjelpen.
- De takker for hjelpen de får, og de som flykter er også glade for å se at deres landsmenn i andre deler av landet stiller opp og hjelper dem.
Ønsker du å hjelpe? Da kan du vippse til 2426.