Etter snart 12 års omfattende restaurering, er nå Kongeinngangen ferdig restaurert. Ferdigstillingen av Kongeinngangen er en stor milepæl i restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen.
Åpning
Tros-og livssynsminister Kjersti Toppe åpnet Kongeinngangen og klippet snoren i selskap av preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit og direktør i NDR, Bjørgvin Thorsteinsson. Etter åpningen velsignet preses kongeinngangen.
I forkant var det taler av avdelingsdirektør i NDR, Rune Langås. I tillegg til biskop i Nidaros, Herborg Finnset.
Kaker og kaffe
Åpningen ble feiret med kaffe og kaker servert på plenen ved Kongeinngangen. I tillegg var det i etterkant konsert med Arve Tellefsen i Nidarosdomen.
Historikk
Kongeinngangen ble opprinnelig bygget på midten av 1200-tallet. Den har blitt helt eller delvis restaurert flere ganger i løpet av de siste 150 årene. Sist gang på 1950-tallet. Allerede på 1980-tallet så man imidlertid at Kongeinngangen igjen hadde betydelig utfordringer. Dårlig steinkvalitet, sementmørtel og statiske problemer førte til at Bygghytta ved NDR i 2011 satte i gang en omfattende restaurering. Nå skulle Kongeinngangens utfordringer løses – en gang for alle. Portalen ble demontert – stein for stein – og møysommelig murt opp igjen.
Største restaureringsprosjektet
Restaureringen av Kongeinngangen er det største restaureringsprosjektet ved Nidarosdomen siden gjenreisingen av Vestfronten. Endelig kan resultatet vises frem.
- Vi er veldig stolt av resultatet, sier Rune Langås, avdelingsdirektør i NDR. Vi har gjort et veldig grundig arbeid, som jeg er sikker på vil stå seg i lang, lang tid. Nå kan byens befolkning og tilreisende igjen oppleve denne flotte portalen, men sine tallrike skulpturer og ornamenter. Men kanskje enda viktigere enn selve resultatet, er den kunnskapen vi har tilegnet oss gjennom dette store og komplekse prosjektet. Vi sitter igjen med en uvurderlig kunnskap som vil komme både Nidarosdomen og andre verneverdige bygg i Norge til gode i årene som kommer.