- Nå har jeg arbeidet som pilegrimsprest i ti år og synes at jeg har et erfarings- og kunnskapsgrunnlag å skrive ut fra. Jeg mener at jeg har skrevet en type pilegrimsbok som kompletterer det som finnes fra før av pilegrimslitteratur på nordiske språk. Boka dokumenterer også en del av det som har skjedd i Nidaros domkirke den siste tiårsperioden når det gjelder utvikling av liturgier som er i bruk på pilegrimsfeltet.
For Vegge har det også vært viktig å skriftliggjøre den muntlige formidlingen han har prøvd ut gjennom mange år.
- For meg personlig har det vært viktig å skriftliggjøre formidling som jeg har prøvd ut muntlig gjennom flere år. Det har dessuten vært en prosess å våge å komme fram med poetiske tekster og salmer.
Les mer: Møt pilegrimsprest Einar Vegge
Les mer: - Jeg ønsker å gi folk innsikt i pilegrimsuniverset
Prosess
I over ett år har pilegrimspresten i perioder skrevet bok og diktet, på Sørlandet og i Trøndelag.
- Jeg har hatt to vintre med en vandringssesong imellom på å skrive pilegrimsbok. Jeg liker å arbeide med poetiske tekster og får særlig inspirasjon av naturen rundt meg. De siste halvannet årene har jeg søkt en mottakelighet som kan sette meg i stand til å uttrykke pilegrimslivet. Og så må jeg jo si at det er mye arbeid å skrive bok. Jeg har gjennom mange år oppsøkt litteratur som jeg tror kan belyse pilegrimsfeltet. De siste to vintrene har jeg gjort aktive valg om hva jeg ville bruke aktivt og hva jeg måtte legge bort. I hodet og på papiret har jeg strukturert og omstrukturert boka flere ganger.
Og han har hatt intense skriveperioder.
- Den mest intense skriveperioden hadde jeg planlagt lengre for å kunne rydde bort alt annet og konsentrerer meg fullt ut om skrivearbeidet. Jeg hadde «skrivestue» på skolehuset i bygda der min far vokste opp og gikk på skole.
Lystbetont
For Vegge har det vært utfordrende å velge bort og ikke overforenkle komplekse temaer.
- Mest utfordrende har det nok vært å formidle forståelig om komplekse kunnskapsfelt uten å overforenkle temaene jeg tar opp. Pilegrimsvandring berører både historie, kultur, naturforståelse, teologi, religionsvitenskap og formidling av reiseopplevelser og eksistensielle spørsmål. Det har vært utfordrende å velge bort temaer som jeg har jobbet med, men ikke fikk plass til her.
I boken finner dere også et utvalg dikt.
- Å skrive dikt er nok det mest lystbetonte for meg, det betyr ikke nødvendigvis at det er lett, men jeg kjenner en dragning mot det. Kunnskapsmessig tror jeg nok at jeg har lært ganske mye – når en skal skrive, må en ta ansvar for både å forstå saksfeltet en skriver om og å finne nerven som gjør at teksten kan bli til engasjert formidling.
Vegge er glad for at diktningen har funnet denne formen.
- Og så er jeg svært takknemlig for at det i samarbeid med billedkunstner Siv Brobakken har blitt en vakker bok. Hennes bilder står som selvstendige kunstneriske uttrykk, samtidig som de spiller sammen med tekstene.
Pilegrimspresten håper boka blir et nyttig bidrag til pilegrimsarbeidet i Den norske kirke.
- Sakprosaen setter det kirkelige kirkelige pilegrimsarbeidet i Norge inn i en samfunns-sammenheng. Boka viser hvordan den kirkelige tradisjonen kan spille sammen med den offentlige pilegrimssatsningen. Tekstene gir også et eksistensielt religiøst språk til pilegrimsopplevelser som ikke alltid den offentlige satsningen kan gi på egen hånd. Jeg opplever at den offentlige satsningen utfordrer kirken til å levere uttrykk for pilegrimserfaringer i vår tid i et språk som bygger videre på den religiøse pilegrimsarven. Denne boka er et ærlig forsøk på å gjøre det.
Lansering
Boken lanseres 30.juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård. Under lanseringen blir det en samtale mellom pilegrimspresten og preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, ledet av direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød. Det blir også musikalsk innslag ved Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv.
- Preses Olav Fykse Tveit er tilsynsbiskop for Nidarosdomen som vårt viktigste pilegrimsmål, og han har vært med på å utforme det verdensvide kirkefellesskapet sin pilegrimstenkning i vår tid. Musikerne Ole-Henrik Moe og Kari Rønnekleiv har jeg samarbeidet med i flere år om kunstneriske pilegrimsopplegg. Ole-Henrik har komponert melodier til tre av salmene i boka.
Under årets Olavsfestdager vil Nidaros bispedømmeråd også vise fotoutstillingen "Verden rommer mye mer", som omhandler pilegrimsvirksomheten og virket til pilegrimspresten.
Les mer: Olavsfest: «Verden rommer mye mer» - ei fotoutstilling om pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme
Takk
Han ønsker også å takke sin nærmeste familie.
- Jeg vil gjerne takke mine aller nærmeste: min kjære Ragnhild, og barna våre, Håkon og Ingjerd, for interesse, tålmodighet og mange gode samtaler underveis.
Og Nidaros bispedømmeråd ved biskop og stiftsdirektør.
- Jeg vil også takke biskop Herborg Finnset og stiftsdirektør Steinar Skomedal for tro på prosjektet og for god tilrettelegging for at jeg skulle kunne gjennomføre arbeidet med bokprosjektet. Gode kolleger på bispedømmekontoret har oppmuntret meg i skrivingen fra sped begynnelse til fullførelse.