125 representanter fra trøndersk politikk og kirke-, nærings- og samfunnsliv var på plass i domkirken da biskopen holdt sin årlige nyttårstale. De fikk presentert en tydelig ambisjon om en kirke som rommer bredt.
Biskop Herborg la frem ferske tall som viser at mange bruker kirkene i vårt bispedømme. 356 000 trøndere er medlemmer i Den norske kirke, i en medlemsundersøkelse sier 90 % av de spurte i Nidaros at de har besøkt ei kirke det siste året. 74 % sier at de tror på Gud eller at de er åpne for at Gud finnes.
- Fellesskapet vårt strekker seg over tid og rom. Det er én tro, én dåp og én kirke. Vi går framtida i møte sammen med Kristus. Målet er at kirka skal være et trygt og inkluderende sted - for alle, sa biskopen.
- Skal vi beholde alle kirkehusene?
Hun utfordret imidlertid til å se på om kirken skal ha like mange bygg som tidligere. Flere kommuner sliter med å holde kirkebyggene vedlike. Kirkene er bygd etter et annet behov og transportmønster enn i dag.
- Er det mulig å ta den vanskelige samtalen i noen av disse kommunene? Skal vi beholde alle kirkehusene - eller er det nå noen det er naturlig å fase ut? Og hva skal vi i så fall gjøre med dem?
Les hele biskop Herborgs nyttårstale her
- Et mål større enn de fleste
Talen avsluttet biskopens nyttårsmottagelse, der hun sammen med stiftsdirektør Steinar Skomedal, bispedømmerådsleder Brit Skjelbred og preses Helga Haugland Byfuglien først kunne ønske velkommen til Erkebispegårdens «Øysteinssal».
- Vi jobber mye med organisasjon i kirken for tiden. Men ingen organisasjon er viktigere enn sitt mål, og vi har et mål større enn de fleste: Å forkynne evangeliet og skape «mer himmel på jorda», sa Brit Skjelbred da hun åpnet mottagelsen.
Les hele talen til Brit Skjelbred her
Kommunalråd i Trondheim, Ragna Vorkinnslien, fra partiet Rødt hilste til forsamlingen med å trekke paralleller fra hennes oppvekst blant kommunistene på Folkets hus til trosengasjementet i kirken.
- Med troen kommer håpet. Håper gir kraft som igjen føder handling og endring. Vi trenger en tro på toleranse, rettferdighet og forståelse. På det som bibelen kaller nestekjærlighet, sa Vorkinnslien.