I slutten av februar i fjor ble 19 personer i en familie i kommunen smittet etter et besøk utenfra. I noen dager var koronasmitten ute av kontroll, og flere positive koronatester ble registrert. Skole og sykehjem var stengt, og alle arrangement ble avlyst.
- Etterhvert kom resten av landet etter. Men Frosta ble først i landet på mange smittevernsvurderinger, sier ordfører Frode Revhaug, som ledet krisearbeidet gjennom de dramatiske marsdagene i 2020.
Mange scenarioer måtte diskuteres og vurderes. Kriseledelsen var nødt til å se for seg muligheten for bred smitte, behandling av mange syke og flere dødsfall. Heldigvis gikk ikke krisen så langt, men det var et stort alvor over situasjonen.
Overfor biskopen og hennes følge skrøt ordføreren av samholdet og omsorgen som viste seg i Frosta-samfunnet disse dagene.
- Dette gjorde sterkt inntrykk på meg, og jeg blir rørt bare av å snakke om det i dag. Folk sto sammen, handlet for hverandre og viste sterk omtanke, fortalte Revhaug.
Trygghet og rammer
- Det ble viktig for oss å spre informasjon og trygghet, og lage gode rammer, sa kommunlege Arne Bye, som selv jobbet dag og natt for å begrense smitten i Frosta i denne tiden.
Bye har senere blitt nominert til nasjonal kommuneprofil og ble i høst kåret til årets nord-trønderske lege. Hans erfaringer fra koronakrisen i Frosta har blitt benyttet i mange nasjonale sammenhenger.
Bred visitas
Redegjørelsen i rådhuset i Frosta er en del av biskop Herborg Finnsets visitas i Frosta og Åsen, Markabygd, Ekne og Skogn denne uka. Denne onsdagen startet hun og hennes følge med en skoletime med kommunens 10. klasse og derettere møte med rektorene i området om samarbeidet mellom skole og kirke.
Senere på dagen besøkte hun en av Frostas mange grønnsaksprodusenter - "Rågo" og deltok på vesper på Mariaklosteret på Tautra og sangkveld i Åsen kirke.