– Jubileet er en unik anledning til å skape stolthet og glede

I 2025 feirer Stavanger bispedømme, Stavanger domkirke og Stavanger by 900 år. – Dette er en unik anledning for oss til å skape stolthet og glede over kirken, sier Øivind Holtedahl, prosjektleder for kirkens jubileumsmarkering i 2025.

– Hva har det betydd for byen og regionen at det gjennom 900 år har blitt feiret gudstjeneste og at velsignelsen har blitt lyst hver søndag? At mennesker har kommet til kirken både ved de små og de store begivenhetene i livet? spør Holtedahl, og fortsetter: – At kirken og kristne har brydd seg og engasjert seg i menneskene rundt seg, i lokalsamfunnet og i verden? Hva og hvem hadde vi vært uten alt dette?

Men jubileet er ikke bare en mulighet til å se bakover. Det er også en mulighet til å se utover og fremover, og stille spørsmål rundt kirkens og kristendommens rolle i dag, understreker Holtedahl.

– Hvilken plass skal religion spille i vårt samfunn i vår tid? Hvordan kan nye generasjoner gjøre kirke og kristen tro til noe som er deres?  Alt dette og mye annet handler det om når vi feirer jubileet i 2025.

Barn og unge særskilt målgruppe

Den nytilsatte prosjektlederen forteller at mye vil skje rundt Domkirken som er ferdig oppusset til 2025, men jubileet skal også merkes vidt omkring i hele bispedømmet: fra sør i Hauge i Dalane til Hjelmeland og nord i Haugesund.


Domkirken og bispedømmet feirer begge 900 år i 2025. 

Det er allerede jobbet en stund med å forberede jubileet, og nå har de tre kirkelige aktørene, Stavanger bispedømmeråd, Stavanger kirkelige fellesråd og Domkirken og St. Petri menighetsråd, inngått en samarbeidsavtale. I avtalen heter det at "Kirken ser dette som en unik strategisk mulighet til å feire folkekirkens betydning gjennom århundrene og til å gjenoppdage Domkirken og dens betydning som en åpen kirke med Jesus Kristus i sentrum. Jubileumsfeiringen skal bidra til å vise en kirke som tror, bryr seg, åpner, deler og inviterer. Barn og unge er en særskilt målgruppe for jubileumsfeiringen."

Hele bispedømmet jubilerer

Det er nedsatt en hovedkomite for kirkens jubileumsmarkering, og 10. mars har de sitt første møte. Biskop Anne Lise Ådnøy er leder for komiteen, som består av representanter fra de tre kirkelige aktørene. Sokneprest i Domkirken og St. Petri, Øivind Holtedahl, er altså tilsatt i 25% som prosjektleder for kirkens feiring.


Prosjektleder Øivind Holtedahl.

Stavanger by feirer også 900 år i 2025 og Den norske kirke vil sammen med Universitetet i Stavanger være medarrangører og samarbeidspartnere for Stavanger kommune i jubileet.

Har du innspill, tips eller tanker rundt jubileumsmarkeringen?
Kontakt prosjektleder Øivind Holtedahl, kontaktinfo ser du nederst på siden. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"