Kirkelig markering – samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen omtales også som Samefolkets dag og samisk folkedag. Den norske kirke feirer også denne dagen, og målet er at det markeres i alle menigheter, både i gudstjenesten og i trosopplæringen.

Om 6. februar

Nasjonaldagen er felles for alle samer i Russland, Finland, Sverige og Norge. Den norske kirke feirer også denne dagen og står sammen med den verdensvide kirke i arbeidet med å løfte urfolks verdighet, livsvilkår og rettigheter. Dette er motivert i kirkens eget tros- og verdigrunnlag.

Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble åpnet den sjette februar 1917 i Metodistkirken i Trondheim. Den 15. samekonferansen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar. Samenes nasjonaldag ble feiret første gang i 1993.

Markering i Den norske kirke

Målet er at det samenes nasjonaldag markeres i alle menigheter. Hvordan det markeres varierer fra sted til sted. Det finnes sameforeninger og samiske foreldrenettverkt de fleste steder i landet. De kan kontaktes for samarbeid om markering av dagen. Mange steder deltar også kommunen. Det viktigste er at den enkelte menighet finner sin måte å gjøre denne markeringen på.

Man kan ha egen gudstjeneste som en markering på selve dagen. Menigheter kan også markere dagen på søndagen før eller etter 6. februar. Vi har samlet ressurser som kan brukes i en slik gudstjeneste, med tekstrekke for dagen, tekstrefleksjon, forbønn, dagens bønn, informasjon om liturgiledd på norsk og samisk og salmeforslag. (Se dokument nederst på siden)

I Norsk Salmebok 2013 finner du samiske salmer som også har tekst på norsk. En fin markering er å bruke noen av disse salmene i gudstjenesten.

Dersom du trenger å øve på samisk uttale, så finnes det liturgi-lydfiler du kan lytte til. Når det gjelder salmene finnes opptak av alle salmer i Norsk salmebok 2013 på nrk.no. Søk på salmens navn i søkefeltet på nrk.no eller bla deg gjennom episodene til Salmeboka minutt for minutt.

Samisk kirkeråd har laget et ressurshefte for 6. februar  med forslag til hvordan man kan markere dagen sammen med barn og unge - både i gudstjenesten og i trosopplæringen. Heftet gir en generell oversikt over bakgrunn for dagen og hva man kan gjøre på ulike alderstrinn - blant annet salmeforslag og aktuelle filmer. På Ressursbanken kommer det i uke 4 (2020) nye ressurser med helt konkret veiledning til menighetsansatte som (ennå) ikke har samisk språk- og kulturkunnskap.

Kontaktinformasjon for Sámi girkoráđđi - Sáme girkoráde - Saemien gærhkoeraerie - Samisk kirkeråd

Besøksadresse:
Stakkevollveien 41