Ny reisebispekåpe for Hamar biskop

Biskopen i Hamar har fått ny reisebispekåpe. “-Utrolig vakker”, sa biskop Ole Kristian Bonden da han tok på seg reisebispekåpen for første gang.

"- Her kan vi virkelig se kirkens visjon om mer himmel på jord", sa oppdragsgiver, leder av Hamar bispedømmeråd Kjersti Drtina Øversveen da hun takket klesdesigner Anita Eriksen Zagury for reisebispekåpen. Foto: Halvard Bjørkås, Hamar bispedømmeråd.

Fredag 22. november 2024 ble den nye reisebispekåpen til biskopen i Hamar overlevert av klesdesigner Anita Eriksen Zagury. Med det ble en toårig prosess fullført. Zagury forteller hvordan hun gikk igjennom flere årganger med Den norske turistforenings medlemsblad Fjell og vidde. «Der kunne jeg raskt og enkelt visualisere samtalene jeg hadde hatt med biskopen», sier hun. For biskop Ole Kristian Bonden hadde noen ideer om hvordan kåpen skulle være da de møttes første gang.

Bispekåpens historie og funksjon

Biskop Bonden prøver den nye reisebispekåpen for første gang. Foto: Halvard Bjørkås, Hamar bispedømmeråd.

Biskopen forteller: «Jeg ville ikke ha hvit ettersom det ville være veldig upraktisk. Kåpen vil jo brukes når jeg er på reise og reisen i seg selv vil jo være en symbolikk. Så er jeg opptatt av teologien, skapelses-teologien, kristologien og at den hellige ånd lever og virker på hvert sted i vår tid. Da blir naturen viktig, pilegrimsvegene, noe som gjenspeiler landskapet. Så hadde jeg også et sært ønske, som en hyllest til tidligere pilegrimsprest Arne Bakken, om å løfte fram Olavsstaken, denne lille unnselige pilegrimsblomsten som er godt utbredt i hele vårt bispedømme. Jeg tenkte at dette symbolet kunne gi noen fortellinger, og ettersom kåpen også skal være et stasplagg ville jeg også gjerne ha litt «glam» og «stæsj».

Om biskopens nye reisebispekåpe

Zagury tok utfordringen. Hun rev og klipte ut bilder fra Fjell og vidde for å se hvordan tankene til biskopen kunne vises på et klesplagg. «- Naturen. Det var der vi møttes. Da jeg tenkte på bispedømmet, hva tenkte jeg på da? Det var den store himmelen, det var Mjøsa og alle andre innsjøer, de djupe mørke skogene oppover mot fjellene. Dette ble grunnpilaren som jeg jobbet utifra», sier Anita Eriksen Zagury. I bladene fant hun det hun lette etter, bilder av jord, skogbunn, fjellvidder, myrull, innsjøer og alt annet hun kunne finne som kunne beskrive naturen i Hamar bispedømme.

Med «svart belte» i bispekåper

Første gang vi hører om den nye reisebispekåpen var da biskopen nylig var tilsatt. Da står dette i referatet fra ledermøtet under saken om ny biskop. Reisebispekåpe – og på lengre sikt få sydd en ny. Biskop tar en gjennomgang av fagrådet for kirketekstiler.  

«- Noe av det mest utfordrende de første ukene etter tilsettingen var å få sydd om bispekåpen», sier biskop Ole Kristian Bonden. Han erfarte fort at hoved-bispekåpen var lite hensiktsmessig på reise. Det tok langt tid å pakke den opp og ned av kofferten, og han savna ei reisebispekåpe.

Kjersti Drtina Øversveen er leder av Hamar bispedømmeråd. Hun forteller at de fleste bispedømmer har to bispekåper, en til reisebruk og en til bruk i domkirken. I Hamar sitt tilfelle var ingen av kåpene tilpasset vår nye biskop. Mens det ble valgt omsøm på hoved-bispekåpen, ble det nå gjort et valg om å sette i gang en prosess for å få en ny.

«- Den forrige reisebispekåpen egnet seg ikke til omsøm, den skal også være en reservekåpe som skal kunne brukes av fungerende biskop», sier Øversveen.

Prosessen ble igangsatt og 13. november i 2023 vedtar ledelsen at «Domprost Kirsten Almås (i fagrådet) følger opp prosessen». Anbudet ble lagt ut i april - 24, og 22. november var kåpen klar til avduking I Hamar bispegård.  

Den som fikk oppdraget, var klesdesigner Anne Eriksen Zagury. Hun er utdannet klesdesigner fra Statens kunst og håndverksskole med svennebrev i kjole og draktsøm.

Anita Eriksen Zagury har tidligere sydd seks reisekåper til blant annet biskopene i Borg, Oslo, og til preses i Den norske kirke. Foto: Hamar bispedømmeråd.

Det er sterke føringer for hvordan en bispekåpe skal se ut. Den skal egne seg til utstrakt reisevirksomhet som en biskop har. En bispekåpe skal brukes i høytidelige sammenhenger, til ordinasjoner, vigslinger, festgudstjener mv. og er et stasplagg hvor all symbolikk skal tolkes.

Reisebispekåpen er et liturgisk plagg, et kunstverk som skal brukes. I referat fra ledermøtet fra 17. april 2023 står det: Biskop ser på pris og produksjon for å få ei kåpe som pakker lett ned, ikke krøller og er lett å bære. 

«- Ekstremt utfordrende, og veldig gøy!»

De første utkastene til ny reisebiskop for biskopen i Hamar

Fra bildene hun hadde klipt og satt sammen begynte Anita Eriksen Zagury nå å sy prøvelapper. Hun forteller: «-Det første ble helt feil, jeg fikk det godt til i bunnen av stolpene men det fungerte ikke helt i overgangen». Zagury sier at målet ikke er å lage naturen, men at fargebruken skal gi assosiasjoner som kan brukes til fortelling og historie. Hun hadde fått stor frihet til utformingen av kåpen.

Bærekraftig bispekåpe

Kåpen er lagd i bare naturmaterialer. Den kan graves ned i jorda og forsvinne. Stolpene og symboler er sydd i ull og silke og i foret er det antistatisk viskose slik at den ikke knitrer. På skuldrene er det ull slik at den ikke sklir på skuldrene, og den er skråklipt slik at den kan passe både smale og brede skuldre. Det ligger mulighet til å forlenge eller forkorte kåpen ut fra framtidig behov.

«- Så må det glitre litt», ler klesdesigner Zagury og viser til gulltrådene som  skinner som solstråler foran på stolpene. Er det solstråler, pilegrimsstier eller bekker som forsvinner opp i himmelen?

Men hva slags farge skulle kåpen ha? Hun tegnet skisser i blått, grønt og rødt. Den røde forsvant ut, forteller biskop Bonden, og det sto mellom grønn og blå, begge to veldig fine farger, «-Jeg spør folket», tenkte biskopen og så gjort. Folkejuryen var klare. Det måtte bli blå.

Det høres anerkjennende sukk og gisp når Anita Zagury tar av varetrekket.

«-Jeg får tårer i øynene», sier leder av Hamar bispedømmeråd, Kjersti Øversveen og takker for «et fantastisk utført oppdrag». Foto: Halvard Bjørkås, Hamar bispedømmeråd.

Første gang reisebispekåpen ble tatt i bruk var under visitasgudstjenesten i Engerdal søndag 22. november. Bildene derfra ser du under.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"