BOLK 1, onsdag 13:45-15:00 (Seminarrom i parentes)
The path to Nidaros - hva er det å være pilegrim i 2018? (Scandic scene)
Filmvisning og samtale ved leder for pilegrimssenter Hamar, Tone Stræte og pilegrimsprest i Hamar bispedømme, Lars E Kielland
Show me the money (Fogderiet 1)
Knep, kreativitet og kompetanse i arbeidet med å søke penger.
Halvard Bjørkås er kulturrådgiver i Hamar bispedømme. Han har bred erfaring i å skrive søknader - og har fått en god dose av både avslag og innvilgede søknader. Han legger opp til et seminar med gode tips og praktisk erfaringsdeling.
Show me the money - presentasjon
Håndtering av personopplysninger i kirkelig sammenheng (Fogderiet 2)
Ny personvernlovgivning – hvilke konsekvenser har det for vår virksomhet?
Kristian Skjeldal er seniorrådgiver i kirkeordningsavdelingen i Kirkerådet med fagområdene informasjonssikkerhet og kirkerett. Han er jurist og har lang erfaring med kirkerett og jobber med spørsmål om personopplysningsvern i tilknytning til den nye personvernforordningen (GDPR)
Kampen om oppmerksomheten (Plogen 1)
Om arbeidet med å synliggjøre kirkens arbeid i media. Vi ser også på hvordan man kan forberede god profilering av kirkevalget 2019 i lokalmediene.
Ingeborg Dybvig har arbeidet som kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet i tre år. Hun har bakgrunn som journalist i dags- og ukepresse samt TV-produksjon, og har også i en årrekke arbeidet med kommunikasjon både i Norge, Norden og Europa. På fritiden har hun skrevet seks barne- og ungdomsbøker.
Kampen om oppmerksomheten - presentasjon
Kirkegården som møtested (Harven 1)
Eirik Stople er ansatt i KA som seniorrådgiver innenfor fagområdet gravferd. Han er utdannet sivilagronom, og har 10 års erfaring som gravlundsjef i Stavanger kirkelige fellesråd. Han har vært tilsatt i KA de siste to årene med halv stilling i KA og halv stilling i Norsk forening for gravplasskultur.
Dødsbud og prosessinformasjon (Plogen 2)
Om rutinene rundt politiets arbeid ved dødsfall, og kirkens involvering som bidragsyter i arbeidet.
Inge Ålgård har jobbet som politiprest i 5 år og jobber tett med kriminalvakten og voldsavsnittet i Oslo. Jobben handler om å støtte pårørende i saker, og ansatte i politidistriktet.
Dødsbud og prosessinformasjon - presentasjon
Fortelling som metode i trosopplæringen (Harven 2)
Hvordan kan våre livsfortellinger settes i sammenheng med fortellingene i Bibelen?
Hilde Heitmann er utdannet teolog og pedagog. For tiden er hun kateket i Sandar kirke i Sandefjord. Hun hadde ideen til og var med på å utarbeide det pedagogiske opplegget Tidslinjen - den store fortellingen i Bibelen (Verbum forlag). Nå reiser hun rundt i landets menigheter og holder hun kurs og foredrag om formidling og fortelling for barn og ungdom med utgangspunkt i Tidslinjen.
Rekruttering– tilvekst og fornyelse av kirkas arbeidskraft (Plogen 3)
Aleksander Garmann Gullaksen er prosjektleder for Rekrutteringsprosjektet i Kirkerådet. Han er prest og har tidligere har jobbet som kapellan i Holmen menighet i Asker, og som Sjømannsprest/daglig leder ved Sjømannskirken i Genève. Aleksander bor i Oslo, men trådte sine barnesko på Hadeland.
BOLK 2, onsdag 15:30-16:45
Labyrintvandring- en gående meditasjon (Scandic scene)
Labyrint et et 4000 år gammelt symbol som mennesker har brukt til livstolkning og meditasjon. I workshopen vil det bli gitt en introduksjon til labyrintens historie, både i og utenfor kirkerommet. Det vil også bli mulighet til selv å vandre meditativt i en labyrint.
Anne Anker Bolstad er studentprest ved NTNU i Gjøvik og Høgskolen i Innlandet, Lillehammer. Hun har videreutdanning i veiledning, oppmerksomt nærvær og ACT, Acceptance and Commitment Training, og er sertifisert som «Veriditas Labyrinth Facilitator».
Begrenset antall: 20 stykker
Hvordan være kirke på nett? (Harven 1)
Om menighetenes bruk av nettside og sosiale medier
Miriam S. Follesø jobber som kommunikasjonsrådgiver i Kirkerådet med særlig fokus på kirkens budskap i sosiale medier. Follesø har en mastergrad i retorikk fra Universitetet i København og har tidligere jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Oslo domkirke og Oslo bispedømme.
Hvordan være kirke på nett? - presentasjon
Stuntkor (Hamar domkirke)
Bli med og syng i kor! Under ledelse av domkantor Trond Våge øver koret inn mot kveldens gudstjeneste i domkirka
NB! Klokkeslett 16-1730
Middelalderens malte kirkekunst (Fogderiet 1)
Hva har vi og hva kan middelalderkunsten fortelle oss? Eksempler fra ulik kirkekunst i Hamar bispedømme.
Kaja Kollandsrud er konservator med ansvar for konservering og restaurering av den malte middelalderkunsten i Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Hennes interesser er middelalderens maleteknikk og teknologihistorie, der analyser og tolkning av materialene som inngår i kunstverkene bidrar til forståelsen av deres konstruksjon og palett. Det er særlig den meningsbærende betydningen av dette maleriske uttrykket, sett i lys av verkenes samtid, som opptar Kollandsrud.
Frivillighet – Kirkens hjerteslag og kirkens framtid? (Plogen 1)
Hva skal til for å gjøre menighetene våre bedre på frivillighetsarbeid, rekruttering og oppfølging av frivillige? Hvordan går vi fram?
Seminaret er dessverre avlyst på grunn av sykdom. Påmeldte deltakere kan velge ett av de øvrige seminarene etter ønske.
Eleanor Brenna er diakon og har siden 2013 arbeidet som prostidiakon i Groruddalen prosti i Oslo med hovedvekt frivillighet og frivillige i Den norske kirkes Groruddalsatsing. Tidligere 26 års erfaring i flyktningarbeid i utlandet og hjemme: Flyktningerådet/Flyktninghjelpen, ulike FN-organisasjoner, flyktningkonsulent og leder av flyktningmottak.
Skikker ved død og gravferd i det flerreligiøse Norge (Harven 2)
Hva er viktige skikker når noen dør? Hvordan ser forskjellene ut mellom religionene? Hva har vi til felles?
Vebjørn L. Horsfjord er førsteamanuensis i religion, livssyn og etikk ved Høgskolen i Innlandet. Han har vært assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig råd og generalsekretær i Det europeiske religionslederrådet. Han har lang erfaring med religionsdialog på norsk og internasjonalt nivå, noe som også var emne for doktoravhandlingen hans ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Horsfjord har nylig utgitt boka Religion i praksis (2017), en oversikt med tanke på alle som trenger kunnskap om mangfoldet av hverdagspraksiser i det flerreligiøse Norge.
Grønn kirke – praktisk miljøledelse (Plogen 3)
For å kunne bidra konkret til redusering av klimagassutslipp og annen miljøbelastning må kirkens mange enheter, ansatte og frivillige delta på sine arbeidsfelt. Til det trengs det systemer og rutiner for miljøledelse i praksis. Seminaret vil presentere overordnede målsetninger og planer, og ved konkrete eksempler fra drift på Åsnes kirkegård vise hvordan man kan etablere gode rutiner i det daglige arbeidet.
Hans-Jürgen Schorre, seniorrådgiver for miljø og sosialetikk i Kirkerådet, er utdannet biolog, teolog, pedagog og journalist. Han har jobbet med Den norske kirkes miljøengasjement siden 1996 og representerer kirken i mange samarbeidsfora, som f.eks. Klimavalgalliansen, Forum for utvikling og miljø, og tidligere Fairtrade og Grønn Hverdag. Lokalkirkelig har han lang erfaring fra både menighetsråd og fellesråd, og han har også jobbet som kirkeverge. Leif Roger Rognstad er kirketjener i Åsnes
Den vanskelige, men forvandlende stillheten (Fogderiet 2)
Kan mennesker forandre seg? Hvordan forandres mennesket? Hva skjer i oss med bruk av stillhet som metode?
Kjell Arnold Nyhus er fengselsprest i Hamar og Ilseng fengsler og tidligere sokneprest i Ottestad. Han har skrevet flere kritikerroste bøker og kommer med en ny bok i september: "40 dager og 40 netter. En fortelling om stillhet."