Hvorfor velges dåpen bort?

Kirka ønsker mer kunnskap om hvorfor medlemmer i kirka velger bort dåp. Kirkefagsjef Jan Christian Kielland ved Hamar bispedømmekontor inviterer nå medlemmer som ikke døper barna sine, til å svare anonymt på en nettundersøkelse.

Kirka ønsker mer kunnskap om medlemmer som ikke velger dåp
Færre medlemmer av Den norske kirke velger å døpe barna sine. I Hamar bispedømme døpes ca 84 % av barna til medlemmene. Generelt er det en tendens både i Hamar bispedømme og i Norge ellers, at en mindre andel av barn av medlemmer døpes i byene sammenlignet med i spredtbygde strøk.

Hamar bispedømme inviterer nå medlemmer av Den norske kirke som velger å ikke døpe barna sine, til å gi en tilbakemelding til kirka. Kirkefagsjef Jan Christian Kielland ved Hamar bispedømmekontor inviterer medlemmer som ikke døper barna sine, til å svare anonymt på en nettundersøkelse.  

– Det er viktig for kirka å lytte til medlemmer som av ulike grunner ikke velger dåp. Deres opplevelse av kirka og av dåpen er en viktig tilbakemelding, sier Kielland. – Kanskje kan kirka gjøre noe med årsakene til at medlemmer av kirka velger å ikke døpe barna sine.


Kostbare feiringer?
Har terskelen til kirkelige ritualer blitt høyere av forventningen om kostbare feiringer?  – Det har lenge vært en relativt vanlig forventning om at bryllup og konfirmasjon skal feires med mange gjester. Har dåpsfesten blitt den nye bryllupsfesten, siden dette kan være den første store anledningen hvor begge storfamilene til et samboerpar møtes? Det er flott å feire store hendelser i livet. Samtidig har det en mulig bakside dersom slike forventninger blir en hindring. Det er nyttig for oss å vite om dette er en grunn til at medlemmer velger å ikke døpe, sier Kielland.

Bispedømmet ønsker også å finne ut om barn ikke har blitt døpt fordi det var vanskelig å få dåp den søndagen man ønsket. Et annet viktig spørsmål er om medlemmer av Den norske kirke velger andre tros- og livssynssamfunns seremonier framfor Den norske kirkes, eller om de lar være å markere fødselen med en rituell feiring.


Ikke rekruttering
Kielland presiserer at dette ikke er et rekrutteringstiltak etter at kirka ikke lenger får fødselsmeldinger. – Denne undersøkelsen handler om å få en tilbakemelding fra de som velger å ikke døpe. Så skal vi ha respekt for det valget som foreldre gjør for barnet sitt, avslutter Kielland.

Spørreundersøkelsen finner du her:


Undersøkelsen tar noen få minutter å svare på. Takk for ditt bidrag!

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"