Kultur og korona

Med en vår som har vært preget av avlyste konserter, er det en glede at Bergen kirkeautunnale går av stabelen i slutten av september. Møt Sigrun Jørdre - frivillig medarbeider i Sædalen menighet og medlem av vokalensemblet Tabula Rasa, som skal fremføre sitt nyeste prosjekt "Bedehus" under festivalen.

Sigrun Jørdre er utdannet sanger og pedagog fra Griegakademiet. Hun jobber som barnekordirigent og sangpedagog - og er en av seks sangere i Vokalensemblet Tabula Rasa. Sammen med mann og tre barn på 9, 11 og 12 år har hun bosatt seg sentralt i Sædalen, og hele familien er aktive i Sædalen menighet. 

- Hva betyr det for dere som familie å være med i en menighet?

- Menigheten var en stor grunn til at vi flyttet til Sædalen for 11 år siden. Vi har opplevd det spesielt fint at så mange er med på arbeidet med å holde det frivillige arbeidet i gang. At vi får ha et trosfellesskap med andre familier betyr nok mye for både store og små, og vi merker godt at det er lenge siden vi kunne samles til gudstjeneste på vanlig måte.   

- Hva er dere med på i menigheten?

- Først og fremst gudstjenester, og forberedelser til disse. Jeg har funnet min plass i dekorgruppen som har ansvar for å pynte alteret. Dessuten er det viktig for barna å treffe venner på kompis- og tweensklubb. Mannen min tar seg av det musikalske i denne sammenhengen, og er den kjekkeste bassisten i Sædalen! 

- Våren i år har jo vært spesiell for de aller fleste. Innen kulturfeltet opplevde mange avlyste arrangementer.  Hvordan opplevde du som musiker arbeidshverdagen?

- Heldigvis ble en del av jobbene tilpasset slik at jeg kunne gjøre administrativt arbeid, men Tabula Rasa måtte utsette en turné og mange øvelser. Jeg er vant til å jobbe mye alene, men øving på samtidsmusikk i samme rom som hjemmeskole og mannen min sitt hjemmekontor kunne by på utfordringer. Det syntes nok de også...! Frustrasjon og følelser satt i system, kan vi kalle det. 

- Hvordan var det å kunne ha fysiske øvelser sammen med vokalgruppen igjen?

- Det var en helt fantastisk opptur! Vi lagde prosjekter som var tilpasset koronatiden - blant annet urfremføring av et verk basert på konferanseteknologi skrevet av en av våre tenorer, Tord Kalvenes. Det var morsomt, men ingenting kan måle seg med å synge sammen i samme rom. 

- Hva jobber dere med nå?

- Nå er det fullt fokus på en arbeidsvisning av forestillingen «Bedehus» som fremføres under Bergen Kirkeautunnale 25. september. Dette er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, Else Olsen S. (komponist, pianist), Ingrid Askvik (regi) og Silje Sandodden Kise (scenografi). Tabula Rasa har sammen med komponist arbeidet med å forme et verk basert på bedehuskulturen, ut fra et samtidsmusikalsk perspektiv. 

Vi ønsker å nå frem med ny musikk til mennesker som ikke kjenner formen så godt fra før. Musikalsk søker vi en balanse mellom musikk vi tenker er gjenkjennelig og tilgjengelig for publikum, og musikk som er utfordrende og overraskende. Vi ønsker å bruke det emosjonelle og umiddelbart kommunikative i menneskestemmen til å nå frem til publikum.

TABULA RASA om prosjektet: "Det foregår nå en dekonstruksjon av bedehuset. Både fysisk av husene der de står. Men også av fenomenet​ bedehuset, ​ både i menneskene og alt bedehuset har huset i nesten 200 år. Bedehuset var for de fleste samlingsstedet for ikke mer enn 40-50 år siden. Bedehus blir til løe og skatehall. Bedehus blir konserthus. Bedehus blir bare hus. Dør bedehuset da? Hvordan er lyden av forlatte bedehus?"

Mer om prosjektet og Tabula Rasas plakat

Les mer om Bergen kirkeautunnale her. 

Tekst: Sigrid Trætteberg Fahlvik/Sædalen menighet (Artikkelen står også i menighetsbladet til Birkeland og Sædalen nr. 4/20)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"