Oppdatert Koronainformasjon - Gradvis åpning for gudstjenester

Nytt 5. mai: Det blir gradvis og kontrollert åpning av gudstjenester i Bjørgvin bispedømme. Se lokale nettsider om hva som gjelder i din menighet søndag 10.mai og framover. Det blir maks 50 deltakere, i tillegg til medvirkende.

I denne artikkelen finner du biskop Halvor Nordhaug sine råd og pålegg for kirken i Bjørgvin fra 5. mai, basert på retningslinjer og råd fra helsestyresmaktene. 

Smittevernrettleder
Kirkerådet, Bispemøtet, KA og styret i Norges kirkevergelag har samarbeidet om en smittevernrettleder for kirkene. Den er godkjent av Folkehelseinstituttet og gjelder fra 5. mai. Den inneholder smittevernregler for hvordan gudstjenester og andre kirkelige handlinger kan gjennomføres på en forsvarlig måte. Fellesrådet har ansvar for å sikre forsvarlig renhold ut fra denne rettlederen. Se lenke i denne artikkelen.  

Gudstjenester
Det kan fra 10. mai holdes gudstjenester i noen kirker, mens andre har tilbud på nett. Se lokale nettsider og facebookgrupper, og oversikten på våre nettsider. NRK vil søndag 10. mai overføre gudstjeneste med innsetting av preses Olav Fykse Tveit fra Nidarosdomen kl. 11.00. 

Frå 7. mai kan det i gravferder, dåp og vigsler være 50 til stedes (i tillegg til medvirkende).

All aktivitet i kirkene må være i tråd med den smittevernrettlederen som Kirkerådet og KA har utarbeidet. 

Dåp
Dåp vil kunne gjennomføres fra 7. mai med 50 personer tilstede, med gjeldende regler om avstand og ut fra omsyn til smittevern og lokale forhold. For å melde på til dåp, ta kontakt med din lokale menighet.

Gravferd
Gravferd kan gjennomføres i kirker og kapell med nærmeste pårørende til stede. Både inne og på gravplassen skal det være maks. 50 pårørende (tallet steg fra 25 til 50 etter nye regler 7. mai), som skal ha minst to meter avstand mellom hverandre, med mindre kommunelegen har satt strengere grenser. Les mer her.

Vielser
Kirken ønsker forsøker å gjennomføre planlagte vigsler, ut i fra retningslinjene som er gitt av myndighetene. Der den lokale kommuneoverlegen som bestemmer hva som kan gjennomføres, og hvor mange som kan være til stede. Det er derfor viktig at du tar kontakt med den kirken der du skal gifte deg. Det er de som kan gi deg svar på hva som er mulig i den nærmeste tiden.

Bruk av kirkeklokkene
Helgeringing: Kirkene kan ringe inn helgen i 5-10 minutt her lørdag klokken 17. Les mer her.

Konfirmasjonsgudstenestene
Kirkerådet og bispemøtet ber menighetene om å utsette vårens konfirmasjoner til etter sommerferien.(Se egen sak)

Menighetene tar kontakt med konfirmantene når det er klart hva som skjer videre med konfirmantundervisning og evt. med foreløpig dato for konfirmasjonsgudstjeneste når dette er klart.

Biskopen anbefaler at helgen 5. - 6. september blir første mulige dato for konfirmasjonsgudstjenester. Det blir imidlertid opp til hvert sokneråd å fastsette konfirmasjonsdatoer.
Uansett må vi ta forbehold om at styresmaktene sine retningslinjer kan medføre at konfirmasjonsgudstjenestene må utsettes ytterligere.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"